קולגן בעור

קולגן בעור


06.10.20 | אלומה נתנאל
אורך המאמר: 433 מילים

מהו הקולגן? 
קולגן הינו החלבון העיקרי המיוצר באופן טבעי בגוף האדם, הוא מהווה חלק חשוב במבנה השיער, העור, הציפורניים, העצמות והגידים שלנו. לקולגן תפקידים רבים ומשמעותיים מאוד לחיינו. אם נתמקד בקולגן הנמצא בעור אז נראה שאחד מתפקידיו העיקריים זה לשמור על גמישות, ברק ועל מראה עור צעיר. מלבד היותו של העור גמיש הוא צריך להיות גם אלסטי, לקולגן אין תכונות אלסטיות ולכן, בדרך כלל הוא ישולב עם אלסטין, חלבון גם הוא שכן מתאפיין באלסטיות.  

חוסר בקולגן... 
ככל שעוברים השנים הקולגן בגוף מאט ואף מפסיק להיווצר, ואז מתחילים להופיע הקמטים ונפילת העור שלא מחמיאים במיוחד. מלבד לתהליך ההזדקנות, גורם נוסף לחוסר בקולגן הוא חוסר בוויטמין C משום שהוא האחראי לבניית הקולגן. עם הזמן מצאו כל מיני פתרונות ותחליפים לקולגן שלא מיוצר באופן טבעי בגוף כמו קרמים, אבקות וכדורים המכילים קולגן בתוכם. מחקרים מצאו סוגים שונים של קולגן שמשפיע על העור. לדוגמה, קולגן הידרוליזט מעלה את רמת הלחות והגמישות של העור ומקטין את מספר הקמטים,  קולגן פפטיד משפר את גמישות העור וקולגן טריפפטיד מאיץ את ההידרציה (מיום- הוספת מים לחומרים או לתרכובות) של העור לאחר טיפול בלייזר ומשפר את תהליך ההחלמה מפצעים. 

האם התחליפים האלה באמת יעילים? 
בכדי שחלבון מלאכותי ו/ או טבעי יוכל להשפיע על הגוף שלנו הוא חייב לעבור פירוק על ידי אנזימים שנמצאים במערכת העיכול, משם הוא צריך להיספג לדם וכך להיכנס אל תוך תאי גופנו. הבעיה בחלבון שלא עובר פירוק זה היותו מולקולה גדולה מידי, במצב כזה החלבון לא יהיה מסוגל לעבור את קרומי המעי הדק והתא ולא יפתור את הבעיה. דוגמא לתחליף קולגן לא יעיל הם הקרמים, החלבונים בקרם מצויים במולקולות גדולות מדי שאין באפשרותם להיכנס לתאים. לעומת זאת, כל תחליף שעובר במערכת העיכול ועובר פירוק כמו אבקות וכדורים לבליעה אכן יעזרו.  
אך, חשוב לדעת שלא כל מוצר שעשוי להשפיע כמו האבקות באמת יעזור. חשוב לבדוק את איכות המוצר, שהוא מכיל כמות גבוהה ומספיקה של החלבון בתוכו אחרת לא ישנה את המצב, כמות זו אמורה להיות לפחות 80%. בנוסף לכך, בחלבונים מסוימים שלא נמצאים במזון שלנו, כלומר חלבונים מלאכותיים, יצטרכו לעבור פירוק נוסף מלבד הפירוק במערכת העיכול, תהליך זה נקרא הידרוליזה ועיקרון הפירוק שלו זהה לפירוק במערכת העיכול. בתהליך זה מוסיפים לקולגן אנזימים שמפרקים את הקולגן לחלקיקים קטנטנים.  
טיפולים קוסמטיים למתיחת העור מתחלקים לשני סוגים. האחד, הזרקת מילוי שישווה מראה מלא לעור, והשני, הקרנת אור בעוצמה ותדר מסוימים שלטענת המטפלים מעירים את מערכת היצור של הקולגן וגורמים להתחיל לייצרו שוב. 
חומצה היאלורונית. חומצה היאלורונית בשיטת הזרקה מן הסתם תראה שיפור בעור, אך פתרון זה אינו ישפיע על הגוף לייצר עוד קולגן או יחליף אותו. בנוסף, יש תכשירים המכילים חומצה היאלורונית בשיטת מריחה על העור. תכשירים אלה משפיעים יותר על השכבה החיצונית של העור ומתפיחים את הקמטוטים.  

כיצד ניתן לשמור על קולגן בגוף ומה מעודד היווצרות טבעית שלו? 
אז אם אתם דואגים לעתיד העור שלכם ולא רוצים שכמות הקולגן בגופכם תפחת מהר מן הרגיל, התמידו לישון בזמן, לעשות ספורט ובמיוחד לאכול מזון בריא. בכל זאת, קולגן הוא חלבון שנמצא גם במזון בשרי או במזון שמתפאר בתכונות אנטי-אייג’ינג כמו זרעי ג'יה, אבוקדו, זרעי דלעת וכו'. 
לסיכום, בכל שיטה שרק תבחרו, עליכם לוודא היטב את איכות המוצר, את מרכיביו ואת הכמות שמכיל בתוכו. בנוסף, תשאלו רופא או אדם שמתמחה בנושא, תבררו עם אנשים שכבר התנסו במוצר קודם לכן וכך תבטיחו שימוש יעיל ובטוח, בעל תוצאות מרשימות.  
 
המאמר נכתב עלי ידי אלומה נתנאל, קוסמטיקאית פרא רפואית מוסמכת בעלת ניסיון של 12 שנים בתחום הקוסמטיקה ובעלת קליניקה לקוסמטיקה רפואית בראשון לציון

פרופסי 2 מבצע
למאמרים נוספים
Share by: